Författaren

Jag som skrivit boken ”Det nya London” heter Anders Steinvall och har arbetat som journalist hela mitt vuxna liv. Städer har länge varit mitt stora intresse och de senaste åren har jag haft möjlighet att ägna mycket tid åt detta. Boken om London är resultatet av ett närmast bottenlöst intresse för hur städer i allmänhet och London i synnerhet förändras och utvecklas.
London är på många sätt en unik stad, vilket större kännare än jag skildrat genom åren. Min ambition har varit att för de många svenskar som gillar London och regelbundet åker dit ge en bild av det förändringsdrama som pågår i staden. Förhoppningsvis ska detta reportage, för det är vad boken är, locka besökaren att upptäcka nya spännande sidor av en stad man trodde man visste det mesta om.
Som så många andra hade jag gjort många besök i London, och oftast vandrat runt i samma gamla stråk, när min syn på staden förändrades sedan vår äldsta dotter och hennes pojkvän flyttat dit i början av 2010 för att under en tid arbeta där. Med utgångspunkt från deras bostäder, först några kvarter från Brick Lane i östra London, sedan i Shepherd’s Bush i västra London, uppenbarade sig för mig nya delar av denna världsstad.
Jag greps snabbt av en oerhörd nyfikenhet och har sedan dess vistats till och från i London för att främst samla material till min reportagebok. Under åren sedan 2010 har jag lyssnat på en lång rad Londonkännare som berättat om sin stad vid över ett hundra seminarier, föreläsningar, debatter och andra evenemang med fokus på den brittiska huvudstaden.
Vid dessa tillfällen har jag knutit mängder av kontakter, fått idéer och inspiration som jag sedan tagit med mig ut på ändlösa vandringar och färder runt staden. Det har på många sätt var ett planlöst äventyr där jag styrt stegen mot allt som verkat intressant.
Min journalistiska bana började för länge sedan i hemstaden Skellefteå, där jag arbetade som sportjournalist på lokaltidningarna Västerbottens Folkblad och Norra Västerbotten. Jag hamnade sedan på Dagens Nyheter i Stockholm, där jag kom att bli kvar i 22 år mellan 1984 och 2006. Det var en på många sätt fantastisk tid då jag hade förmånen att arbeta tillsammans med en lång rad framträdande redaktörer, reportrar och fotografer.
Under tiden på DN hade jag många olika uppdrag, från reporter, redigerare och chef på sportredaktionen till redaktör, reporter och korrespondent på utrikesredaktionen, samt flera andra tjänster. Höjdpunkter under dessa år var bland annat en omtumlande tid som DN:s korrespondent i Moskva under åren 1989-92, då Sovjetunionen föll samman, samt en rad roliga uppdrag som sportjournalist då jag reste världen runt och intervjuade kända idrottsprofiler och bevakade olympiska spel.
När jag slutat på DN återvände jag under några år till Skellefteå som chefredaktör och ansvarig utgivare för min gamla tidning Norra Västerbotten, som nu heter Norran efter det namn tidningen alltid haft i folkmun.
Från hösten 2009 har jag ägnat mig åt egen verksamhet och tillbringat en mycket tid i London. Därifrån har jag under en period på frilansbasis rapporterat åt nyhetsbyrån TT och den svenskspråkiga dagstidningen Hufvudstadsbladet i Helsingfors.
Jag är tillsammans med min hustru bosatt i Uppsala. Vi har två vuxna döttrar. Nu har jag påbörjat arbetet med vad jag så småningom hoppas ska bli en andra bok om London.

Vill ni läsa mer om detta, och annat som mest handlar om London och andra städer, kan ni följa min blogg på Steinvall Medias hemsida som ni hittar här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar